Warto posmakować dania kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz łatwa. Znacznej większości z nas łączy się jedynie z pierogami (które są nadzwyczaj doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone najczęściej z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, specyficznych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w rzeczy samej niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film