Rozkoszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Niewątpliwie, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, lecz również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jednakowoż jednocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
włoska kuchnia
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak de facto ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.
ill gusto italiano
Skąd wobec tego wziąć innowacyjny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w samej rzeczy należałoby dopłacić i nasycać się pysznym smakiem.