Kwintesencja kuchni włoskiej- prostota oraz naturalne składniki

Jeśli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci i klienci na świecie jedzą na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są zapewne jedyną nacją, jaka z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz na dzień.

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako bazowe węglowodany, które akompaniują pokarmom jako danie pomocnicze – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi czy też rybnymi – jest następnym perfekcyjnym przykładem pospolitej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odszukać makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno skonstruować łatwe czy też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do sztampowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie należy je wszelkie połączyć, wymieszać i ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron najczęściej gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

W związku z tym, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Tylko w owym czasie można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź też innym, równie wybornym daniem. Prosto, czysto oraz wyśmienite -o to chodzi!