Wyjątkowa włoska kuchnia
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród szerokich opcji, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne posiłki włoskie
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. włoski kucharz Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, piada oraz liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film