Smaczna włoska restauracja – menu i wino
Włoskie restauracje to w kraju najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Kochamy włoskie jedzenie bo jest pyszne, treściwe oraz nie jest drogie. Bez wątpienia najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście degustują mniej znane potrawy takie jak tortellini, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską należy zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele półproduktów rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w menu są również mniej popularne potrawy, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża różnorodność i dania z różnych miejsc kraju. Prawdziwie włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski smak.
Włoska kuchnia jest prosta, ale to nie znaczy, że że nie jest pyszna Z pewnością można stwierdzić, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .
Wykwintne wino z Włoch
Żadna restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna ignorować wina. Posiłek koniecznie powinien zawierać również aperitiff. Odrobina alkoholu to przy włoskim obiedzie czy kolacji norma. jemy w restauracji Klasyczne wina włoskie to przede wszystkim montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese i monti z Sardynii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi mieć bogatą kartę win.
Klasyczna kuchnia włoska
Chcąc poznać indywidualność kuchni włoskiej bez wahania trzeba wybrać się do restauracji, która potrafi przyrządzić nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film