Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej kultowych na całym globie. Dzisiaj posmakować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co lubią jeść pierwotni Włosi?
Co jest w największym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.
Perfekcyjna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wybornego dania. Najbardziej znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w gruncie rzeczy kochają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego rodzaju sosami. Ważne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być poprawnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest nadzwyczaj ubogacona. Poświęcić można jej właściwie długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że zafascynuje ono głębią smaku oraz aromatu.