włoska restauracja w Krakowie

Włosi zdają sobie sprawę z tego, jak jeść. Być może właśnie dlatego, że wykorzystane przez nich składniki są ożywcze, aromatyczne i dobre dla każdego. Schematyczna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem jedzenia – ogniskuje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować reformę utraty wagi, poprawniejszą inspekcję poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest także smaczne oraz oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie jedynie smakują niesamowicie, jakkolwiek także są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Spójrz na parę poniższych składników, jakie stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!

Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie potrzebne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w trakcie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest sowita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.

Restaurants near Main Market Square

   

Pomidory z puszki
Ożywcze pomidory są wspaniałe, jednakowoż te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niesłychanie istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą oraz mogą działać jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą przeszłość zagospodarowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, który przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew może przepływać bez ograniczeń), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem oraz zniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.